Rest van Europa

Hier geven we een overzicht van landen die niet direct in de vakantiekeuze van de meeste mensen ligt. Die zijn daarom zeker niet minder interessant om te bezoeken, zeker niet.


Dan zijn er nog enkele andere landen waar ze beperkte regels hebben en die niet altijd van kracht zijn voor een motorhome.


  • In Tsjechië is het in de hoofdstad Praag enkel van toepassing voor vrachtvervoer en bij smogalarm zou het openbaar vervoer gratis zijn ook voor toeristen.


  • In Zweden zijn het de steden Stockholm en Göteborg waar er speciale regelingen getroffen werden. Deze regeling is enkel geldig op weekdagen tussen 6.30 en 18.30 uur en is ook van toepassing voor buitenlanders. Ze werken met nummerplaatherkenning en de rekening krijg je achteraf thuis toegestuurd. Dit is geen boete enkel een bijdrage als milieutaks.


  • Groot Brittannië is het enkel Londen waar een taks bestaat en dat van maandag tot en met vrijdag. In het begin van de zones staat een bord met een grote letter “C” in een rode cirkel. Dit geldt ook voor bezoekers. Je moet uw voertuig registreren en dat betalen kan via tfl.gov.uk


  • Zwitserland dan heeft enkel een milieuzone in Genève en dat is enkel bij zware luchtvervuiling. Hier zijn de kleuren van Frankrijk geldig en met een Franse sticker van Crit’air mag je hier dan rijden. Omgekeerd is het (voorlopig) nog niet van toepassing in Frankrijk.


  • Portugal is er momenteel enkel een milieuzone in Lissabon en die geldt op werkdagen tussen 7 en 21 uur. Met voertuigen vanaf Euronorm 3 zou je hier geen problemen hebben. De milieuzone noemt hier “Zona de Emissões Reduzidas of kortweg ZER.