Wetgeving

Bij ons is de wetgeving voor wat betreft het creëren van een parking voor motorhomes ook eindelijk wat versoepeld.

Sinds april 2017 is het decreet op openlucht recreatieve bedrijven aangepast en mag eigenlijk iedereen een parking aanleggen zonder vergunning zolang die gratis is en er niet meer dan 9 plaatsen ter beschikking worden gesteld.

Kijk zelf maar eens naar het nieuwe decreet. (klik op de foto)

Milieunormen in Europa.

 

In navolging van Duitsland, die enkele jaren geleden begon met milieunormen in te voeren, zijn er steeds meer landen die in bepaalde gebieden of steden hetzelfde doen.

 

We willen hier proberen u een overzicht te geven van die gebieden in Europa en de momenteel geldende regels.

 

BELGIË:

 

Vanaf 1 februari 2017 geldt er in Antwerpen ook een milieuzone, Brussel zou in het centrum de milieuzone invoeren vanaf 2018, Gent volgt in 2020, verder gaan er stemmen op dat misschien ook Aalst, Mortsel en Leuven zullen volgen.

 

 

 

Het grote gebied dat binnen de ring rond Antwerpen ligt wordt "milieuvriendelijk" maar ook een deel op Linkeroever krijgt het milieulabel!!!!

 

Hiermee hebben ze vele honderden mensen op extra kosten gejaagd door hen te verplichten een nieuwe auto aan te kopen of ze konden niet meer naar huis met hun oudere auto. Deze maatregel geldt evenzeer voor alles. Dus ook Vrachtwagens, bestelwagens, bussen enz vallen onder deze regel. Goed voor het milieu?? Vooral goed voor de sta(d)atskas.

 

 

 

 

 

DUITSLAND:

 

In de hierna grote lijst van steden en gebieden in Duitsland is het enkel nog mogelijk wanneer men een groene milieusticker heeft:

 

 

Aachen, Augsburg (ab 1. Juni 2016), Berlin, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dinslaken, Düsseldorf, Erfurt, Frankfurt am Main, Freiburg, Hagen, Halle (Saale), Hannover, Heidelberg, Heidenheim, Heilbronn, Herrenberg, Ilsfeld, Karlsruhe, Köln, Krefeld, Langenfeld, Leipzig, Leonberg/Hemmingen und Umgebung, Ludwigsburg und Umgebung, Magdeburg, Mainz, Mannheim, Marburg, Mönchengladbach, Mühlacker, München, Münster, Neuss, Offenbach, Osnabrück, Pfinztal, Pforzheim, Remscheid, Reutlingen, Ruhrgebiet (Bochum, Bottrop, Castrop-Rauxel, Dortmund, Duisburg, Essen, Gelsenkirchen, Gladbeck, Herne, Herten, Mülheim, Oberhausen, Recklinghausen), Schramberg, Schwäbisch Gmünd, Siegen, Stuttgart, Tübingen, Ulm, Urbach, Wendlingen, Wiesbaden, Wuppertal.

 

 

De enige milieuzone in Duitsland waar men nog met een oranje sticker binnen mag is Neu-Ulm.

 

De sticker kan men op de meeste plaatsen in Duitsland bij een TÜF station kopen, dat is het zelfde orgaan als onze automobielinspectie. In België zijn ze te koop bij DEKRA in Brussel, W.A. Mozartlaan 2, B-1620 Drogenbos Tel: +32 (0)2 334 01 70

 

 

FRANKRIJK:

 

In navolging van Duitsland begint Frankrijk nu ook met bepaalde milieuzones. Zo is er voor Parijs al sinds 1 juli 2016 een zone binnen de grote ring, de Périférique. Het verbod is alleen van kracht op werkdagen tussen 8 en 20 uur, niet in het weekend en op feestdagen.

De boete voor overtreding bedraagt € 68.

Noodmaatregel

 

In geval van extreme luchtvervuiling kunnen de autoriteiten in Parijs besluiten om het centrum tijdelijk af te sluiten voor een deel va het autoverkeer, afwisselend geldend voor auto's met kentekens die eindigen op een even of een oneven nummer.

Deze specifieke maatregel geldt niet voor buitenlandse voertuigen. De maatregel wordt van tevoren aangekondigd in de media en op borden boven de wegen. Uitgezonderd zijn: elektrische auto's, hulpdiensten en openbaar vervoer.

 

Als aanvullende maatregel kunnen de autoriteiten besluiten tot een snelheidsbeperking of het in zijn geheel weren van doorgaand verkeer in het centrum. De A86 (tweede ringweg) rond Parijs wordt daarbij uitgezonderd zodat het verkeer kan blijven doorstromen. Bij overtreding geldt een boete van € 22 (bij onmiddellijke betaling) of € 35 (als later word betaald). Tijdens dergelijke maatregelen is het openbaar vervoer in de stad gratis.

Milieusticker Frankrijk

 

Op grond van nieuwe wetgeving (Crit'air) kunnen Franse steden milieuzones instellen.

Wanneer in een stad een milieuzone is ingesteld, mag je alleen in de stad rijden als je een milieusticker (ecovignet) hebt. Er zijn 6 verschillende stickers (kleuren). Welke sticker je krijgt, is afhankelijk van het type voertuig, de mate van emissie (EURO-norm) en de leeftijd van de auto.

De regels gelden ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

 

Een milieusticker kost € 4,80. Zie certificat-air.gouv.fr voor meer informatie en het bestellen van de milieusticker (voor buitenlanders vanaf 1 mei 2017).

 

In Parijs moet vanaf 1 januari 2017 de milieusticker worden gebruikt. Voor buitenlandse voertuigen is dit nog niet van toepassing omdat voor deze voertuigen de vignetten pas vanaf 1 mei 2017 verkrijgbaar zijn.

Verder zullen er in de komende jaren nog een heleboel nieuwe zones komen o.a. in: Avignon, Arras, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Duinkerke, Dijon, Epernay, Grenoble ( en hier is het voor vrachtwagens en bestelwagens al verboden zonder sticker vanaf 1 januari 2017), Lyon, Lille, Le Havre, Montpellier, Reims, Rouen, Saint-Etienne, Straatsburg, Toulouse, en de ganse Marne vallei.

 

GROOT BRITTANNIË:

 

Om in het centrum van Londen te kunnen rijden, moet je een 'Congestion Charge' betalen. Hiervoor moet je je eerst registreren. De taks geldt voor Marleybone Road, Finsbury, Tower Bridge, Elephant & Castle, Victoria Station en Mayfair.

 

Low Emission Zone in Londen

Voor zwaardere voertuigen geldt in Groot-Londen ook een ‘Low Emission Zone’. De autoweg M25 valt niet binnen dit gebied, wel kleine delen van de M1 en M4. Grotere voertuigen, zoals minibusjes en vrachtwagens, die niet aan bepaalde emissienormen voldoen, moeten binnen dit gebied een dagelijkse tol betalen. Zie ook op http://www.tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone

 

ITALIË:

 

Om luchtvervuiling tegen te gaan kunnen delen van stadscentra (op bepaalde tijden) zijn gesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Dit kan ook gelden in delen van bepaalde regio's met druk verkeer.

Steden met dergelijke zones zijn bijvoorbeeld Rome, Bologna, Bolzano, Brixen, Lucca, Florence, Pisa, Triest, Turijn en Verona. Regio's zijn bijvoorbeeld de Aosta vallei, Toscane en Trentino.

 

Voor Milaan heb je een apart vignet nodig. Deze zone wordt aangegeven door een verbodsbord met daarbij het opschrift 'zona traffico limitato'. Als het verbod alleen gedurende bepaalde tijden geldt, staat dit op het verkeersbord aangegeven.

Waar welke regel geldt in Italië kan je raadplegen op http://www.autostrade.it/ het is soms een groot verschil van stad tot stad, echt een wirwar van regels die bovendien nog kunnen veranderen van dag tot dag.

 

Op een aantal kleine Italiaanse eilanden zijn motorvoertuigen van niet-inwoners tijdens de zomermaanden niet toegestaan. Het gaat bijvoorbeeld om Capri, Ischia, Ponza en Procida.

 

NEDERLAND:

 

Steeds meer steden stellen een milieuzone in. In de milieuzone ben je alleen welkom met je auto, brommer of scooter als deze weinig luchtvervuiling oplevert. Rij je toch met een te vervuilend voertuig de stad in, dan heb je kans op een stevige boete. Zorg er dus voor dat je weet met welk voertuig je in welke stad welkom bent. Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht zijn de steden in Nederland waar een milieuregel geldt.

 

 

SPANJE:

 

In sommige Spaanse steden, zoals in Madrid, zijn milieuzones ingericht, onder meer om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te scheppen voor omwonenden. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift Area de prioridad residencial (alleen toegankelijk voor vergunninghouders). Het inrijden van deze gebieden kan forse boetes opleveren en het is zaak goed op de borden te letten en ze niet te negeren. Er wordt met behulp van camera's gecontroleerd.

 

 

 

 

Roamingkosten

 

Oppassen met bellen, surfen of gamen in het buitenland!!!

 

Iedereen denk dat de roamingkosten in het buitenland gewoon zijn afgeschaft sinds juni vorig jaar maar velen komen bedrogen uit!

Als je na verlof thuiskomt en de rekening van de telefoon krijgt kan het zijn dat je erg schrikt als je het verschuldigde de bedrag ziet. Dus vooraf eens nazien wat uw abonnement inhoud is zeker aan te raden.

 

Veelal is in die bundel het internet begrepen maar soms wel tot een bepaalde limiet, alleen wat in uw bundel of abonnement zit is gratis in de EU. Maak, als de kans er is, gebruik van gratis WIFI punten zoals op een camping, een restaurant of zelfs op bepaalde plaatsen in steden.

 

Nu is het zo dat dit enkel in de EU van toepassing is en daar zijn, hoe raar het ook klinkt, Monaco, Andorra en Zwitserland niet bij!!!! Ook het Verenigd Koninkrijk , en dus ook Noord Ierland, zal er uit verdwijnen vanaf 28 maart 2019 (Brexit weet je wel).

 

Ook Cyprus is een apart geval. Je hebt in het Europese deel wel gratis roaming maar NIET in het Turkse deel of in de neutrale zone.

 

Nogmaals, kijk voor je vertrekt na wat uw bundel bevat of vraag inlichtingen bij uw provider zo voorkom je dat je voor (dure) verrassingen komt te staan.

 

 

Nieuwe benamingen van brandstoffen en nieuwe symbolen.

 

Vanaf 12 oktober worden de benamingen van alle brandstoffen gelijk geschakeld in al de landen van de Europese Unie.

 

Van dan af zal het even opletten worden bij het tanken en net daarom dat we hier de nieuwe namen én symbolen weergeven.

 

 

• Benzine

Het etiket voor een brandstof van het type benzine is cirkelvormig. De 'E' gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de benzine bevat.

 

 

 

 

 

 

• Diesel

Het etiket voor een brandstof van het type diesel heeft de vorm van een vierkant. De 'B' gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de diesel bevat. XTL betekent synthetische diesel.

 

 

 

 

 

 

 

 

• Gasachtige brandstoffen

Het etiket voor een brandstof van het type gas heeft de vorm van een ruit. Het betreft waterstof, cng, lpg en lng.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved