Euro CC 2017

EURO CC 2017

 

 

 

Het internationale Euro CC vond dit jaar plaats in Castilië nl. in León in het Noordwesten van Spanje en werd ingericht door de Spaanse Camperclub LLeure Camperclub-Catalonya met als voorzitter Fransisco Pietro Ramos, kortweg Paco genoemd, die hier in de omgeving van León zijn jeugd doorbracht en de echtgenoot is van de presidente van het FICM nl. Rose-Marie Delannoy die van Vlaamse afkomst is.

350 motorhomes hebben zich hier voor ingeschreven.

 

Vroeg op het jaar, begin april maar dit heeft alles te maken met “La Semana Santa” of de heilige week voor Pasen.

Onze reis start in Conty (Fr) 13 motorhomes van ons Zwervers (allen lid van UML) en 4 leden van BMHC nemen hier aan deel, allen zijn aangesloten bij de Vlaamse Liga LNMC.

Druppelsgewijs komen we samen op de officiële parking. Rudy had voor ons een toeristische route uitgestippeld, iedereen vond dit prima en in groepjes verspreid ging iedereen op weg.

 

Langs mooie toeristische wegen met een stop in Gisors, mooi stadje met gigantische kerk die spijtig genoeg dringend aan renovatie toe is. Héél mooi binnenin met een draaitrap die aan de toren van Pisa doet denken.

Anderen bezochten dan het museum van de 24 uren van Le Mans, met meer dan 150 racewagen en foto’s van o.a. Jacky Ickx, Thierry Boutsen etc. die de wanden kleurden.

 

‘s ’Avonds bijpraten en na een rustige nacht zetten we de tocht verder.

 

In Baugé en Anjou bezoeken we het kasteel van Koning René d’Anjou. Zo geraken we dieper in Frankrijk en het wordt opmerkelijk warmer.

 

In de buurt van Bordeaux bezoeken we wijnboer Clarens. We worden getrakteerd op een aperitief, maken daarna een wandeling door de wijngaard en er volgt een degustatie om U tegen te zeggen.

 

Hier ontmoeten we de deelnemers van de BMHC die ons komen vervoegen en als laatste van de groep arriveren hier ook Geert en Tamara. Prachtig weer met 26 graden en we blijven die avond in de warmte nakaarten. Gezapig gaat het dan verder en we bezoeken nog Roquefort, nee, niet het dorp van de kaas.

 

Het is Palmzondag. Waar wij met palmtakjes naar de kerk gaan, komen ze hier met ganse takken laurier. Trouwens een héél mooie kerk in byzantijnse stijl en er gaan hier nog veel mensen naar de zondagdienst.

Onze weg gaat verder door de Landes en we bereiken onze eerste camperplaats in Spanje. Een prachtige nieuwe parking.

In Spanje begrijpen ze ook al het motorhome toerisme, dat in tegenstelling tot België!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kerk van Gisors kasteel in Baugé-d'Anjou aperitieven bij Clarens

 

Maandag 10 april

 

Nu worden het de laatste zware kilometers want we rijden in één ruk naar León. Eens Burgos voorbij verandert het in een desolaat Sahara landschap. Rustig rijden dat wel, je ziet geen dorp of boerderij!!.

 

We komen veilig in León, maar daar is de chaos compleet en zit het verkeer met al die motorhomes in de knoei. Het is siësta. We zijn in Spanje hé en hier geldt nog altijd de regel wat vandaag niet kan is voor “mañana” Met wat geduld geraken we allemaal geparkeerd.

Er is eerst een briefing bij Hugo wat het programma voor de komende dagen betreft. We halen onze badges en informatiepakketten op en geven de meegebrachte vaste voeding voor de plaatselijke voedselbank af. Het is tijd om uit te blazen in zalige temperaturen en kennis te maken met de diverse nationaliteiten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

landschap bij Burgos briefing bij Hugo

 

Dinsdag 11 april

 

We wandelen de stad in. León is een gezellige grote stad met héél vriendelijke bewoners. We bezoeken met een Franstalige gids het Museum Isidore, daarna volg er een ritje met een toeristisch treintje door de stad.

 

Om 15u30 stappen we allen naar het Palacio Municipal de Deportes voor de officiële opening. Zo’n 700 mensen nemen plaats op de tribunes. Rose-Marie Delannoy en haar echtgenoot verwelkomen de 9 deelnemende landen. De Hymnen worden gespeeld en gezongen

De officiële opening gebeurt tevens in aanwezigheid van Burgemeester Antonio Silván Rodriguez en enkele schepenen. Daarna volgt een receptie met specialiteiten uit de streek en maken we een praatje met diegenen die er ieder jaar ook weer bij zijn.

s’ Avonds in de warmte is het nog gezellig napraten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

officiële opening streekspecialiteiten

 

Woensdag 12 april

 

Om 9u worden we opgehaald door autobussen. Er is een excursie naar de grotten van Valporquero. We maken een prachtige rit door de bergen met diepe kloven en adembenemende ravijnen. Eenmaal boven op de top eindigt de weg. Hier volgen we de bewegwijzering naar de grot. Gidsen wachten ons op. Een bezoek aan deze ondergrondse natuur is er eentje van nooit geziene schoonheid! Hugo verzorgt de vertalingen. Eenmaal terug op de parking moeten we toch een beetje voorraad inslaan en we doen dit in de plaatselijke Lidl. Daarna wordt het tijd om ons op zijn paasbest uit te dossen voor het Gala Diner!

We wandelen allemaal tot aan het prachtige Hostal San Marcos. Er wacht ons een verrassing want een plaatselijke folkgroep bezorgd ons echte Spaanse muziek, deze groep is ooit opgericht door studenten om een centje bij te verdienen maar het is blijven bestaan en een traditie geworden. Paco is een charmeur, nodigt zijn echtgenote op de knieën uit voor een dans en die trakteren ons op een echt shownummer. In dit prachtige kader schuiven we later aan voor het diner. De obers bedienen ons in een mum van tijd, wijn wordt bijgevuld en stemming en sfeer zijn aanwezig. Na het dessert volgt er nog een Flamenco optreden. Danseressen met zwierige rokken en castagnetten en na dit alles wordt het rond middernacht afgesloten.

We trekken nog de stad in want hier met de Heilige week zijn er ook nachtelijke processies één van de vele die we nog gaan zien. De beleving van de godsdienst is hier nog voelbaar zodat je er kippenvel van krijgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

in de grot van Valporquero Rose-Marie en het Spaanse orkestje banner van deze EUROCC

 

Donderdag 13 april

 

Wie het wou kon een fietstocht maken langs de rivier Bernesga. Wij verkozen een wandeling.

We wurmden ons door de vele toeschouwers want processies gaan hier de ganse dag door en daarvoor komt een massa op de been.

We brengen een bezoekje aan de kathedraal, dat is een juweeltje aan gotiek en prachtige glasramen sieren het interieur.

‘s Avonds op de parking wacht ons een typisch gerecht en dat ter gelegenheid van Witte Donderdag. Het is looksoep, ons aangeboden in speciale soepkommetjes uit aardewerk en met houten lepels die we als souvenir mogen meenemen. Naderhand kwam er een plaatselijke volksdansgroep de avond kleuren. Een kleine meid van drie jaar stal de show!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de kathedraal van León klaar om de looksoep te serveren

 

Vrijdag 14 april

 

Oei!! We werden wel speciaal uit onze slaap gewekt. Het is Goede Vrijdag en als traditie gaat hier dan muziek rond, dus stapte er een klein orkestje doorheen de rangen van motorhomes en dat ’s morgens vroeg, bijna iedereen verscheen dan ook in pyjama of peignoir in het deurgat. Héél speciaal het had wel iets!!

Het is dus goede vrijdag en hier is het een feestdag.

We krijgen een ontbijt aangeboden en gaan aanschuiven. Chocolademelk met Churos, ook dit blijkt weer iets traditioneel te zijn voor goede vrijdag.

 

We lopen naderhand nog de stad in. Nu is het echt niet te doen van het volk. Allerhande processies lopen door de stad. Baldakijnen met heiligen beelden worden ook gedragen door vrouwen, sommige wegen meer dan 1.000 kg en vermits dit dragen als een eer beschouwd wordt en het geloof hier echt nog leeft zijn er ook vele die dit op blote voeten doen. Sommige baldakijnen worden gedragen door meer dan 60 mannen of vrouwen.

We zoeken dus in rustiger regionen naar tapas bar” La Gitane”, waar we toch eens de plaatselijke “Limonade de León” moeten proeven ook wel Cordo genoemd, dit is wijn vermengd met limonade, zoet maar toch nog zo’n 10 graden en daarbij hoort een goed gevuld bord met tapas.

We vinden nog het kruidenwinkeltje en de typische bakker waar alleen Spanjaarden hun inkopen doen. Nergens kunnen we door de massa nog de stad uit en vragen hulp aan de politie. Uitblazen doen we daarna op de parking.

 

Rond 17u volgt een drink voor alle Belgen, een organisatie van de LNMC samen met de Waalse liga LFBCM en ook de Luxemburgse vertegenwoordiging nam zoals ieder jaar deel. Ook de voorzitters van de diverse buitenlandse clubs werden uitgenodigd. Hugo had een karrevracht bier uit België meegenomen, die onder al onze koelkasten verdeeld werden, ja bier moet koud zijn hé! Onze Waalse vrienden zorgden voor de hapjes en dat werd een héél amusant uurtje!!

Er stond later die avond nog een show met valken en uilen op het programma. Héél mooi om zien en wie het wou uit het publiek werd uitgenodigd om met deze vogels ook een demonstratie te geven. De avond werd afgesloten door de tombola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gewekt worden door een orkestje een van de vele prachtige groepen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tijdens de "Belgische Drink" show met valken en uilen

 

 

Zaterdag 15 april

 

Een vrije dag! Dus ideaal om te winkelen en daar maakten we gretig gebruik van en kochten nog een paar souvenirs om mee te nemen naar huis. Liefhebbers gingen nog een museum bezoeken of genieten nog meer van de verschillende prachtige processies. ’s Avonds is er op de parking disco.

Paco die een stukje kan dansen lokt iedereen op de dansvloer maar de nachtrust wordt tijdig gerespecteerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

in het stadsmuseum Paco geeft de toon aan

 

 

Zondag 16 april

 

Dag van afscheid!

We krijgen een nieuwe outfit van de LNMC, fluo vestjes met het logo. De bonte stoet vormt zich; dat is gewoonweg prachtig en we wandelen naar het Palacio.

Wij Belgen hebben allemaal een ballon om de arm in de kleuren van de Belgische vlag. Aan de ingang laten we die op een teken van Hugo allemaal de lucht in. Dit is een kippenvel moment.

Het Euro CC wordt afgesloten.

Cadeaus worden uitgewisseld en voor de LNMC mag Sven als jongste deelnemer dit doen. Er volgt nog een afscheidsdrink met frisdrank (iedereen moet rijden) en een bord gevuld met de specialiteiten van León.

Tegen 3 uur moet de parking ontruimd zijn.

Wie de verlenging doet groepeert zich om stapsgewijs naar Compostella te rijden. Wij beslissen om langzaam aan naar huis te rijden. Anderen willen dan weer nog even van het goeie weer genieten en in Spanje blijven.

De parking loopt leeg, het is weer eens voorbij maar het was fantastisch en die mooie herinneringen nemen we mee naar huis.

 

 

Verslag: Janssens Erna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klaar voor de optocht de Belgische kleuren de lucht in voorzitters bij de uitwisseling

 

 

Zondag 16 april in de namiddag:

 

Vertrek met zo’n 195 motorhomes van Leon naar San Adrian del Valle, het geboortedorp van Paco (de man van Mieke) het dorpje bevat nog iets meer dan 100 inwoners.

Grote parking aan de rand van het dorp en een eerste briefing waar we verdeeld werden in 4 groepen.

 

Maandag 17 april

 

Bezoek aan het in de aarde verscholen museum ( bodega de Dona Rosa ) van 6000 vierk. meter met enorm grote kamers, gangen, verluchtingsschouwen en indrukwekkende pers van 5 ton. De meeste bodegas dateren van de 18de eeuw en werden nog gebruikt tot zo’n 60 jaar geleden.

Er is zelfs nog een houten Cuba van 112000 liter en verschillende kleinere.

We kunnen ons niet voorstellen wat een enorm werk dit moet geweest zijn, gegraven met de schop in de klei.

Max productie per jaar was 1.280.000 liter wijn.

Rond 14 u was er een groepspaëlla met de bewoners op het dorpsplein, een orkestje zorgde voor de sfeer.

Het was een enorm warme dag maar we hebben er ontzettend van genoten, er was zelfs een dessert voorzien. We moesten wat oppassen met de wijn want we moesten ons nog verplaatsen naar Astorga aan de Plaza de Toros.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

San Adrian del Valle

 

 

 

Dinsdag 18 april

 

Bezoek aan Astorga, het enorme museum van de kathedraal is echt enig in zijn soort, kun je een beetje vergelijken met het museum van het Vaticaan, we keken ons ogen uit.

De kathedraal Santa Maria werd gebouwd bovenop een Romaanse kerk en was klaar in de 18de eeuw toen zijn 2 torens werden voltooid.

Het hoge hoofdaltaar van Becerra (1558) is achthoekig, de preekstoel is in walnotenhout gemaakt en in de vele nissen loopt het goud van de muren…schitterend uiteraard.Overal prachtige schilderijen waaronder een retablo van St Michaël.

De hoofdingang is bijzonder mooi, overvloedig bewerkt met planten en cherubijnen.

Naast de kathedraal staat het Neo Middeleeuwse bisschoppelijke paleis van Antoni Gaudi, verbluffende architectuur Gaudiwaardig.

Zeker de moeite om eens terug te keren met wat meer tijd.

Na de bezoeken verplaatsing naar Castrillio de Los Polvazares, een heel oud 16de eeuws prachtig pelgrimsdorpje, het hele dorp door is geplaveid in bakstenen, je waant je echt in de middeleeuwen.

We kregen daar in verschillende restaurants ( door de grote groep) een typisch gemengd gebraden vleesschotel voorgeschoteld en weeral een dessert voorzien. We waren met de bus en hadden de luxe om eens te genieten van de lekkere Spaanse wijnen. Topdag en topweer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Santa Maria kathedraal in Astorga

 

 

 

Woensdag 19 april

 

vrije dag en vertrek naar Ponferrada met gratis vrije bezoeken aan het kasteel Templar, de kerk Del Carmen en het heel uitgebreide museum van de radio.

Uiteraard genoten van een lekkere frisse limonada met de nodige tapas. Prachtig weer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasteel Templar

 

 

Donderdag 20 april

 

Met de bus naar Las Medulas, de oude goudmijnen van de Romeinen van 2000 jr voor Christus (Unesco erfgoed). We bewonderen het directe resultaat van de graafwerken van ong. 8000 slaven en 3000 man die verantwoordelijk waren voor de bevoorrading en bewaking. Het hardnekkig en obsessief verwijderen van tonnen en tonnen rode aarde met als enig doel het scheiden van het goud van de modder. Via 300 km kanaaltjes lieten ze uit de bovenliggende meren (die ze zelf aangelegd hadden) het water naar beneden stromen in gemaakte schachten, zelfs door de bergen heen.

Opbrengst 2.500.000kg goud in 250 jaar.

Mooi uitzicht vanop het uitkijkpunt Orellon. Moet je eens doen, vrij te bezoeken na een fikse wandeling tussen de 100den jaren oude kastanje en eikenbomen.

Rond 14u verzorgd menu in hotel Plaza Ponferrada, het was weeral heel lekker, we gaan hier zeker niet vermageren. Warm vandaag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Las Medulas

 

 

Vrijdag 21 april

 

Vertrek naar Samos via een prachtige rit via het Cordillera gebergte.

Bezoek aan het Monastaire de Samos van de 6de eeuw. Na meerder branden werd het klooster de zetel van de Benedictijnerorde en gebruikt als oorlogsziekenhuis tijdens de Franse Invasie.

Prachtige barokke kerkgevel met 2 groene binnenkoeren en gaanderijen.

Binnen prachtige fresco’s over de gehele lengte van de muren.

Nu gebruikt als spiritueel centrum en bewoond door 8 paters en 2 novicen.

Na het bezoek, rond 14u weeral eens een rijkelijke tafel met de bijpassende wijnen, die nacht sliepen we uitstekend. We hadden weeral eens een prachtig zonnige dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monastaire de Samos

 

 

Zaterdag 22 april

 

Vertrek naar Melide op een mooie parking waar we een vrije dag hadden, het stadje bezochten en ons tegoed deden aan een sangria (hier kenden ze de limonada niet). Een lekker luie zonnige dag deed ons deugd!!

Wij hadden geen behoefte aan een restaurant, de Vlaamse keuken in de motorhome smaakte ons uitstekend…er was toch iemand die het niet kon laten om te proeven van de plaatselijke specialiteit PULPO, he Marc?

 

Zondag 23 april

 

Op naar het eindpunt Santiago de Compostella.

Parking aan de rand van de stad en te voet naar de kathedraal (1,5km) Wat een drukte!

We bewonderden de prachtige gebouwen en begaven ons naar de kathedraal waar ze stonden aan te schuiven voor de misviering om 12u. We moesten blijven rechtstaan door de grote menigte.

Prachtige mis van 1,5u met priesters van over de hele wereld, op het einde zwaait het grote wierookvat van voor naar achter in de kerk, heel speciaal.

Daarna allen naar het afscheidsmaal in het historisch monument San Francisco in Compostella waar we genoten van hoogstaande gastronomie voor de zoveelste keer.

De wijnen vloeiden er rijkelijk want de meeste bleven toch overnachten op de parking.

Na de vele toespraken en bedankingen namen we afscheid van Paco en Mieke en hun medewerkers

Het was een schitterende belevenis met prachtige bezoeken, culinair overgoten met het beste uit de Spaanse keuken.

Uit de grond van ons hart, dank u wel Paco en Mieke…het ga jullie goed en tot volgend jaar in Avignon…bij leven en welzijn.

Verslag verlenging: Daniël Vanleenhove met behulp van vrienden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Santiago de Compostella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afscheid van Mieke en Paco

Copyright © All Rights Reserved